Уникальные технологии в скрининговой диагностике гестоза беременных - Крамарский, В.А.; Дудакова, В.Н.; Таюрская, А.С.; Черкашина, М.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
Мета: Виявлення оціночних критеріїв методу газорозрядної візуалізації (ГРВ) для діагностики гестозу вагітних.
Матеріал і методи: Застосовувався метод ГРВ у 120 вагітних жінок в терміни 30-35 тижнів з паралельним дослідженням кровотоку в маткових і пуповинних судинах і добовим моніторуванням артеріального тиску вагітних. Досліджувані жінки розділені на 2 групи: з гестозом 62 особи (основна група) і з нормальним перебігом вагітності 58 жінок (контрольна група). При ГРВ діагностиці визначалися показники фрактальності і секторальна площа світіння.
Результати дослідження: У 1 групі секторальна площа печінки склала 1723±105 мм2, у 2 групі 1439±154 мм2 (рЈ0,01). Секторальні площі нирок ліворуч були рівні відповідно 1287±163 мм2 і 1648±45 ммІ (рЈ0,01). Показники фрактальності в цих групах достовірно не відрізнялися (рі0,01), складаючи 2,12±0,02 і 2,12±0,04.
Специфічність таких оціночних критеріїв, як секторальна площа печінки і нирки зліва для діагностики гестозу склала 86,9%, а чутливість 87,1%.
При ГРВ діагностиці для гестозу характерно достовірне збільшення секторальної площі печінки, зменшення секторальної площі нирок ліворуч. Purpose: Evaluation criteria discharge visualization technique to reveal for the diagnosis of preeclampsia during pregnancy.
Material and methods: one hundred and twenty pregnant women were examined by gas discharge visualization at 30-35 weeks of pregnancy. Blood flow in the vessels of the umbilical cord, uterus, measured, blood pressure was measured during the day time. Two groups are formed: the first main group 62 pregnant women with preeclampsia, 2 control group 58 pregnant women. Gas-discharge visualization determined fractality and sectoral area of the glow.
The sectoral area of the liver was 1723±105 mm2 in the first group, 1439±154 mm2 in the second (p£0,01). Sectoral area on the left kidney were equal to 1287±163 mm2 and 1648±45 square millimeters, respectively (p£0,01). Fractality in both groups did not differ significantly (p³0,01), accounting for 2,12±0,02 and 2,12±0,04. The specificity of the assessment criteria sectoral area of the liver and kidney on the left for the diagnosis of preeclampsia was 86,9%, and sensitivity 87,1%.
Preeclampsia can be diagnosed by a gas-discharge visualization. Sectoral area of the liver increases, sectoral area of the left kidney decreased significantly.