Основи моніторингу в електроенергетиці. Про поняття моніторингу - Стогній, Б.С.; Сопель, М.Ф. (Технічна електродинаміка, 2013)
Наведено визначення поняття моніторингу, що відрізняється від відомих належністю до моніторингу крім функції спостереження також і функції оцінки стану. Необхідність введення такого поняття обгрунтовано метою сучасного моніторингу, характером його технічного втілення та принциповою єдністю процедур, об'єднаних новим поняттям. Визначено основні завдання та особливості моніторингу, представлено класифікацію моніторингу за функціональною ознакою з поділом на типи, базові та системні процедури, операції системи моніторингу та показано їхній взаємозв’язок. В статье приведено определение понятия мониторинга, которое отличается от известных тем, что кроме функции наблюдения к мониторингу отнесена и функция оценки состояния. Необходимость введения этого понятия обоснована целью современного мониторинга, характером его технического воплощения и принципиальной общностью процедур, объединяемых новым понятием. Определены основные задачи и особенности мониторинга, приведена классификация мониторинга по функциональному признаку с разделением на типы, базовые и системные процедуры, операции системы мониторинга, и показана их взаимосвязь. New definition of monitoring concept is given in this article. It differs from known concepts by the fact that except the function of supervision the state estimation function has been added to monitoring process. The necessity of this concept’s introduction is based on the goal of the modern monitoring, the characteristics of its technical realisation and fundamental community of procedures. The base tasks and classification of monitoring process based on a functional attributes is described. Types, base and system procedures, operations of the monitoring system are defined. Their intercommunication is shown