Палеоархей Восточной части Украинского щита по данным U-Pb метода (3,6—3,2 млрд лет) - Щербак, Н.П.; Бибикова, Е.В.; Лобач-Жученко, С.Б.; Артеменко, Г.В.; Пресняков, С.Л. (Мінералогічний журнал, 2009)
На Украинском щите палеоархейские образования (3,6—3,2 млрд лет) установлены на двух участках — в Орехово-Павлоградской межблоковой зоне и Гайворон-Завальевской структуре Днестровско-Бугского мегаблока. Древнейшие ассоциации пород этих районов имеют много общего, близки их геологические разрезы, устанавливается сходство в петрологическом отношении — тоналиты, метатоналиты, эндербиты, различного состава гнейсы, как правило, гранулитовой или высокотемпературной амфиболитовой фации метаморфизма. На Українському щиті палеоархейські утворення (3,6—3,2 млрд рр.) встановлені на двох ділянках — у Оріхово-Павлоградській міжблоковій зоні і Гайворон-Заваллівській структурі Дністровсько-Бузького мегаблоку. Найдавніші асоціації порід цих районів мають багато спільного, близькі їхні геологічні розрізи, встановлюється подібність у петрологічному відношенні — тоналіти, метатоналіти, ендербіти, різного складу гнейси, як правило, гранулітової або високотемпературної амфіболітової фації метаморфізму. Paleoarchean formations (3.6—3.2 Ga) have been established in two plots — in the Orekhovo-Pavlograd interblock zone and in Gaivoron-Zavalie structure of the Dniester-Bug megablock of the Ukrainian Shield. The most ancient rock associations in those regions have much in common, their geological cross-sections are similar, their resemblance in respect of petrology is at the stage of determining — tonalities, metatonalites, enderbites, gneisses of different composition as a rule of granulite or high-temperature amphibolite facies of metamorphism.