Петрохимия талькового горизонта криворожской серии - Кулиш, Е.А.; Покалюк, В.В.; Яценко, В.Г. (Мінералогічний журнал, 2009)
Проведена петрохимическая типизация метаэффузивных, метаосадочных, метасоматически измененных пород, связанных с тальковым горизонтом Кривбасса. Оценена роль различных геохимических процессов при формировании пород и породных парагенезов. Определена принадлежность метавулканогенных ультрамафитов к перидотитовым коматиитам особого структурного типа, отличного от коматиитов рифтогенных зеленокаменных структур докембрия. Предложены уточнения и изменения стратиграфической позиции и статуса ультрамафитов талькового горизонта Кривбасса. Проведена петрохімічна типізація метаефузивних, метаосадових, метасоматично змінених порід, пов’язаних з тальковим горизонтом Кривбасу. Оцінено роль різних геохімічних процесів під час формування порід та породних парагенезів. Визначена приналежність метавулканогенних ультрамафітів до перидотитових коматиїтів особливого структурного типу, які відрізняються від коматиїтів рифтогенних зеленокам’яних структур докембрію. Запропоновані уточнення й зміни стратиграфічної позиції та статусу ультрамафітів талькового горизонту Кривбасу. The petrochemical typification of metaeffusive, metasedimentary and metasomatically changed rocks connected with the talc horizon of the Kryvbass has been made. The role of different geochemical processes under the formation of rocks and rock paragenesises is estimated. The belonging of volcanogenic ultramafites to peridotite komatiites of separate structural type is determined which are distinguished from the komatiites of riftogenic greenstone Precambrian structures. Specifications and modifications of the stratigraphic position and status of ultramaphites of the talc horizon of the Kryvbass are proposed.