Ідея "сталого розвитку": реалії та виклики сьогодення і пошук нової доктрини - Білопольський, М. (Схід, 2012)
У статті автор обґрунтовує необхідність пошуку нової парадигми суспільного розвитку, у якій були б мінімізовані основні глобальні загрози і прийнято підхід раціонального викори- стання природних ресурсів. Автор наголошує, що нова концепція розвитку світу має бути результатом колективної творчості інститутів, учених, керівників держав, партій із подаль- шим широким обговоренням, і тільки після цього її можна буде впроваджувати в практику. Він також пропонує розглянути у якості базової методології власний доробок - концепцію енвіроніки. The article substantiates the need to find a new paradigm of social development, which would have minimized the major global threats and adopted the approach of rational use of natural resources. The author stresses that the new concept of the world must be the result of collective work of institutions, scientists, heads of states parties to the subsequent discussion of the masses, and only then it can be implemented in practice. It also proposes to consider as the basic methodology of its own heritage - the concept environiks.