Аналіз основних тенденцій розвитку інноваційного потенціалу підприємств України - Якименко, О. (Схід, 2012)
У статті виконано системний аналіз виявлених тенденцій і чинників розвитку інноваційного потенціалу підприємств України. Зроблено висновок, що Україна нині не в змозі забезпечити випереджальний розвиток технологій та високотехнологічних галузей, оскільки параметри її інноваційно-технологічного розвитку вже давно знаходяться за межами граничних
інтервалів. Протягом усього періоду існування України як самостійної держави відбувався
нееквівалентний зовнішньоекономічний обмін, посилювалася її залежність від багатьох
зовнішніх чинників, у тому числі функція постачальника природної сировини й робочої сили
для ТНК та розвинутих країн, які концентрують глобальний інтелектуальний потенціал. The article made a systematic analysis of the identified trends and factors for innovation potential of enterprises
in Ukraine. It is concluded that Ukraine currently unable to provide Leading technology and high-tech industries as its
parameters innovation and technological development have long been outside the boundary interval. Throughout the
period of existence of Ukraine as an independent state there was nonequivalent foreign economic exchange, intensified
its dependence on many external factors, including a supplier of natural raw materials and labor to multinationals and
developed countries to focus global intellectual potential.