Перспективные стали сварочного назначения с высокой технологической пластичностью - Поляков, В.А.; Луценко, В.А.; Кондрашкин, В.А. (Фундаментальные и прикладные проблемы черной металлургии, 2010)
Целью работы является разработка рационального химического состава нестареющих низкоуглеродистых малокремнистых спокойных сталей и режимов обработки при изготовлении катанки для малого диаметра. Показано, что для нестареющей металлопродукции необходимо обеспечить в стали не менее: 0,02 % алюминия (кислоторастворимого), 0,010 % титана и 0,002 % бора. Катанку из низкокремнистых микролегированных спокойных сталей в процессе высокоскоростной прокатки необходимо подвергать разупрочняющей термомеханической обработке. Метою роботи є розробка раціонального хімічного складу нестаріючих низьковуглецевих малокремнієвих спокійних сталей та режимів обробки при виготовленні катанки для зварювального дроту малого діаметру. Показано, що для нестаріючої металопродукції необхідно забезпечити в сталі не менше: 0,02 % алюмінію (кислоторозчинного), 0,010 % титану й 0,002 % бору. Катанку з низькокремнієвих мікролегованих спокійних сталей у процесі високошвидкісної прокатки необхідно піддавати знеміцніючий термомеханічній обробці. The aim of work is development of rational chemical compound non-ageing low-carbon low-siliceous killed steels and modes of treatment rolled wire for small diameter. It is shown that for non-ageing metallic products it is necessary to provide in steel not less: 0,02 % aluminium, 0,010 % titan and 0,002 % the boron. The rolled wire from low - silicon micro alloyed killed steels it is necessary to expose to thermal treatment in the process of the high - speed rolling.