Східний напрямок у зовнішній політиці Речі Посполитої - Комар, В. (Схід, 2012)
Розкрито процес формування східної політики Польщі в період середньовіччя, метою якої було приєднання українських, литовських і білоруських земель. Показано ідеологічне підґрунтя цієї політики, проаналізовано законодавчі акти та угоди, які допомагали її реалізовувати. Автор доходить висновку, що в боротьбі з Росією за гегемонію в Східній Європі Річ Посполита не витримала конкуренції, однак Ягайлонська традиція живила уяву наступних поколінь польських патріотів і стала дороговказом у зовнішній політиці відродженої Польщі в період між двома світовими війнами. The article deals with formation of Poland's eastern policy during the Middle Ages, the aim of which was to join the Ukrainian, Lithuanian, and Byelorussian lands.