Пояснення, розуміння, усвідомлення: від фактологічного опису предмета до його символу - Гіжа, А. (Схід, 2012)
У статті розглядається специфіка процедур усвідомлення, виражених у формі пояснення й розуміння. Показано їхню концептуальну специфіку й співвідношення, виділена гносеологічна недостатність трактування пояснення як вичерпного розуміння. Разом із тим, автор показує, що розуміння як таке також не є завершальним етапом пізнання. Цим феноме-ном є усвідомлення, що робить пояснюване й зрозуміле остаточним фактом свідомості, перетворює його на справжній смисл. У свою чергу, усвідомлення апелює не до пояснення або розуміння змісту предмета, а до його символу The specific of procedures of awareness, expressed in form explanation and understanding is examined in the article. Their conceptual specific and correlation is rotined, gnosiological insufficiency of interpretation of explanation is selected as an exhaustive understanding. An author shows that understanding also is not the finishing stage of cognition. There is an awareness, which does the object of explanation and understanding of consciousness a fact, gives him the real sense, them. An awareness here appeals not to explanation or understanding of sense of object, but to his character.