Львівський університет у період Першої світової війни (1914 - 1918) - Ісаюк, О. (Схід, 2012)
Автор досліджує історію Львівського університету в роки Першої світової війни, зосереджуючи увагу на взаємовідносинах університетського керівництва з військовим командуванням, яке, через близькість Львова до фронтової смуги, використовувало університет і
його майно для військових цілей, викликаючи невдоволення й спротив університетської
влади. Визначено, що основним джерелом конфліктів між ректоратом і військовим командуванням було питання розміщення госпіталів на базі медичного факультету університету
та мобілізації викладачів і працівників. У статті порівнюються відносини університетської
влади почергово з австрійським, російським та польським командуванням. There are researched relations between Lviv university and military authorities in Lviv during the First world war.
There are three relations models analyzed: University and Russian, Austrain and Polish military command. The main
problems of these relations were requisitions of University buildings for military targets and continuous mobilizations,
which deprived University from professors and technical workers. Thanks to these fact, University administration
was forced to cooperate with military command for own inrterests defense. This article reviews pecularities of
relations with each mentioned army.