Кадрове забезпечення видавництв Радянської України в 20-30-ті рр. ХХ ст. - Молоткіна, В. (Схід, 2012)
У статті аналізуються особливості кадрового забезпечення видавництв УСРР у 1920-
1930-ті рр. Показано, що втручання партійно-радянського керівництва у внутрішню діяльність
видавництв від самого початку радянського періоду стало нормою. На відповідальні посади призначали людей не за фаховим рівнем, а за партійною приналежністю і не лише
членів комуністичної партії, але й із відповідним партійним стажем. Якщо в 1920-ті рр.
проблему кадрового забезпечення видавництва вирішували самостійно, а держава лише
частково субсидіювала систему професійної освіти для поліграфічної промисловості, то в
кінці 1920-х - на початку 1930-х років підготовкою спеціалістів для видавничої галузі займалися в основному державні органи. The article deals with special features of staff ensuring of USSR's publishing houses in 20-30th of XX century. It is
shown that interference of party-soviet leadership into the inner activity of publishing houses became a norm from
the very beginning of the soviet period of it's history. In positions of responsibility assigned to people not on professional
level, and by party affiliation and not only members of the Communist Party, but also to the respective party experience.
If in the 1920th the problem of staff ensuring of publishing house settled on their own and the state is only partially
subsidized the system of vocational education for the printing industry, then at the end of the 1920th to the early 1930th
essentially the Governments were engaged in training of experts for the publishing industry.