Дисгормональные заболевания молочных желез в период становления репродуктивной системы и комбинированные оральные контрацептивы - Сергиенко, М.Ю. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
Метою дослідження було вивчення ефективності мікродозованого монофазного комбінованого
орального контрацептиву Ліндинет в терапії залозистої та залозисто-фіброзної мастопатії у дівчат-
підлітків. Основну групу склали 109 дівчини 13-18 років. У випадку залозистої мастопатії симптоми
масталгії зменшилися протягом першого курсу терапії, через три місяці УЗД не виявило ознак гіперплазії
залозистої тканини. У випадках локального аденозу та залозисто-фіброзної форми мастопатії позитивні
результати було отримано після 6 місяців терапії. Дослідження дозволили рекомендувати Ліндинет як
препарат першої лінії в лікуванні пубертатних мастопатій у випадках неефективності негормональної
терапії та гестагенів. The aim of this investigation was to study the effectiveness of microdosage monofase combined oral
contraceptives Lindynet in the treatment of glandular and glandular-fibrous breast disease in teenage girls.
The main group included 109 girls 13-18 years old. In the case of glandular breast disease the mastalgia
symptoms decreased during the first course of therapy (after three months signs of hyperplasia of glandular
tissue have not found during ultrasound investigation. Positive results were obtained after 6 months of
therapy in cases of local adenosis and glandular-fibrous forms of breast disease. Results of research
allowed to recommend Lindynet as first-line drug in the treatment of puberty breast disease in cases of
inefficient effect of nonhormonal and gestagens treatment.