Активация свободно-радикального окисления как фактор риска повреждения клеточных мембран эритроцитов при осложненном течении беременности - Супрун, С.В.; Лебедько, О.А.; Козлов, В.К. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
На прикладі результатів обстеження 512 жінок, які проживають у промисловому центрі
Далекосхідного регіону Росії (м. Хабаровськ), виявлені особливості свободо-радикального окислення
(СРО), представлені посиленням вільно-радикальних процесів (підвищення інтенсивності, швидкості
утворення та накопичення вільних радикалів, збільшення гідроперекисів ліпідів) у вагітних, які мешкають
в умовах Приамур’я. Зміни більше виражені в групі жінок з ускладненим перебігом вагітності у вигляді
анемічних станів, супроводжувалися зниженою перекісною резистентністю клітин, активністю
антиоксидантного захисту. Активація СРО стала чинником ризику розвитку дестабілізації клітинних
мембран еритроцитів і проявилася зниженням кількості нормальних еритроцитів, показника
компенсаторної трансформації, підвищенням та дисбалансом кількості перехідних форм еритроцитів,
індексу трансформації. Отримані дані показали необхідність оцінки стану СРО і клітинних мембран
еритроцитів у жінок групи високого ризику розвитку ускладненого перебігу вагітності з метою
обґрунтованої корекції виявлених порушень. On the example of results of inspection of 512 women, resident in the industrial center of the Far-Eastern
region of Russia (Khabarovsk), the exposed features of SRO are presented strengthening of free-radical
processes (increase of intensity, speeds of education and accumulation of free radikals, increase of
hydroperoxides of lipids) for pregnant, resident in the conditions of Priamur.ya. Changes are more shown in
the group of women with the complicated flow of pregnancy as the anaemic states, accompanied mionectic
peroksidants resistents of cages, activity of antioksidants defence. Activating of SRO was the factor of risk
of development of destabilization of cellular membranes of red corpuscles and showed up the decline of
amount of normal red corpuscles, index of scray transformation, by an increase and disbalance of amount of
transitional forms of red corpuscles, index of transformation. Findings rotined the necessity of estimation of
the state of SRO and cellular membranes of red corpuscles for the women of group of high risk of development
of the complicated flow of pregnancy with the purpose of the grounded correction of the exposed violations.