Ліквідація Чорноморського козацького війська та спротив козацтва планам переселення на Закубання (1860-1861 рр.) - Білий, Д. (Схід, 2012)
У статті розглядаються причини та обставини ліквідації Чорноморського козацького
війська в 1860 році, спротив чорноморських (українських) козаків планам переселення їх
на нові землі Лівобережної Кубані (Закубання). Розкриваються настрої козацької старшини
та простого козацтва, їхні уявлення про свою національну та регіональну ідентичність,
методи організації спротиву та наслідки заворушень у Чорноморії в 1861 році. In the article reasons and circumstances of liquidation of the Black Sea Cossack Host are examined in 1860 year,
resistance of black sea (Ukrainian) cossacks the plans of migration of them on new earths of Left-bank Kuban
(Zakubannya). The moods of cossack petty officer and simple the cossacks, their presentation, open up about the
national and regional identity, methods of organization of resistance and consequences of disturbances, in Chernomorii
in 1861 year.