Природа людини і її природне право у філософії Спінози - Павлова, Т. (Схід, 2012)
У статті розглядаються питання природного права у філософії Спінози, особлива увага
приділяється його співвідношенню з природою людини в контексті суспільних відносин і
відносин реалізації права. Показане реалістичне ставлення Спінози до людських афектів і
їх впливу на суспільні відносини. Досліджуються різні аспекти ототожнення правових законів і законів природи, зокрема, розглядається закон, що залежить від природної необхідності, та закон, що залежить від людського волевиявлення. Аналізуються особливості договірної теорії виникнення держави та додержавного стану. The issue of natural law in the philosophy of Spinoza, focuses its relation to human nature in the context of social
relations and relations of law. Shown realistic attitude Spinoza to human emotions and their impact on social relations.
The different aspects of legal identification laws and the laws of nature, especially considered the law, which depends
on natural necessity and the law, which depends on human will. The features of the contract theory of the state and
pre-state condition.