Гибридная метаэвристика, основанная на оптимизации муравьиными колониями и Н-методе - Гуляницкий, Л.Ф.; Сиренко, С.И. (Інститут кібернетики ім. В.М. Глушкова НАН України, 2009)
Предлагается метаэвристический метод комбинаторной оптимизации, который базируется на двух популяционных подходах – алгоритмах оптимизации муравьиными колониями и Н-метода. Этот метод предназначен для решения широкого круга задач комбинаторной оптимизации. Его эффективность проиллюстрирована на основе результатов вычислительного эксперимента по решению ряда известных задач комбинаторной оптимизации. Пропонується метаевристичний метод комбінаторної оптимізації, який базується на двох популяційних підходах – алгоритмах оптимізації мурашиними колоніями та Н-методу. Цей метод призначений для розв’язання широкого кола задач комбінаторної оптимізації. Ефективність запропонованого підходу проілюстрована на основі результатів обчислювального експерименту з розв’язання ряду задач комбінаторної оптимізації. A metaheuristic method for solving combinatorial optimization problems is proposed, which is based on two population methods – ant colony optimization and H-method. The method is applicable to a wide range of combinatorial optimization problems. The efficiency of the approach proposed is illustrated by numerical experiment on solving well-known combinatorial optimization problems.