Наноматериалы на основе ультрадисперсных кремнезема и силиката кальция в сополимерных гидрогелях медицинского назначения - Ковзун, И.Г.; Никипелова, Е.М.; Ульберг, З.Р.; Самченко, Ю.М.; Пасмурцева, Н.А. (Наноструктурное материаловедение, 2009)
Изучено поведение в гидрогелях на основе акриламида, акрилонитрила и акриловой кислоты наноразмерных силикатов различного состава при введении в гели сначала CaCl₂ и затем Na₂Si₃O₇ (Na₂SiO₃), а также сначала Na₂Si₃O₇ (Na₂SiO₃) и затем H₂SO₄. Рентгенофазовым анализом установлено, что конечным продуком протекающих реакций являются наночастицы SiO₂. Электронно-микроскопическим методом определен средний размер частиц продуктов реакций, кото рые образуются в гелевых нанопорах, выполняющих роль нанореакторов. Вивчено, як поводять себе в гідрогелях на основі акриламіду, акрилонітрилу й акрилової кислоти нанорозмірні силікати різного складу при введенні в гелі спочатку CaCl₂ потім Na₂Si₃O₇ (Na₂SiO₃), а також спочатку Na₂Si₃O₇, (Na₂SiO₃) потім H₂SO₄. Рентгенофазовим аналізом установлено, що кінцевим продуктом цих реакцій є наночастинки SiO₂. Електронно-мікроскопічним методом визначено середній розмір продуктів реакцій, які утворюються в гелевих нанопорах, що виконують роль нанореакторів. Effect on nanoscale materials of different composition in acrylamide, acrylonitrile and acrylic acid gydrogels while introduction of CaCl₂ and then Na₂Si₃O₇ (Na₂SiO₃) and introduction of Na₂Si₃O₇ (Na₂SiO₃) and then H₂SO₄. has been studied. X-ray analysis has determined that final products of reactions are nanoparticles of SiO₂. Electron microscopy has shown mean size of reaction products formed in gel nanopores that are acting as nanoreactors.