Дослідження сорбційних властивостей активованих вуглеволокнистих матеріалів Частина I. Сорбція органічних речовин - Щербицька, О.В.; Клевцов, В.М.; Кліпов, В.Д.; Сергєєв, В.П.; Кононко, І.В.; Будиліна, О.М. (Наноструктурное материаловедение, 2009)
Фізико-хімічними методами з використанням адсорбційно-структурного аналізу та колориметрії досліджено можливість видалення з води органічного забруднювача фенолу за допомогою активованого вуглецевого волокнистого матеріалуз різним ступенем термообробки АВВМ “Днепр”-МН, який можна віднести до наноструктурних систем. Адсорбційні властивості досліджуваних сорбентів визначаються їхньою пористою структурою. Установлено підвищену порівняно з вітчизняними аналогамиадсорбційну активність стосовно фенолу зразка АВВМ із розвиненою супермікропористою структурою. Физико-химическими методами с использованием адсорбционно-структурного анализа и колориметрии изучена возможность удаления из воды органического загрязнителя фенола с помощью активированного углеродного волокнистого материала с различной степенью термообработки АУВМ “Днепр”-МН, который можно отнести к наноструктурным системам. Адсорбционные свойства исследуемых сорбентов определяются их пористой структурой. Установлена более высокая по сравнению с отечественными аналогами адсорбционная активность по отношению к фенолу образца АУВМ с развитой супермикропористой структурой. The possibility of organic pollutant phenol adsorption from water using activated carbon fibers-ACFM “Днепр”-МН) with different heat treatment degree which can be related to nanostructural systems, has been studied by physico-chemical methods (in particular, adsorbtion — structural analysis and colorimetry). The adsorption activity of the studied sorbents depends on their pore structure. The increased sorption activity of ACFM (supermicroporou sample) towards phenol compaired to that of the known native analogues has been established.