Вплив стану вихідних компонентів на кінетичні особливості формування дисиліциду хрому в процесі твердофазного синтезу - Кудь, І.В.; Єременко, Л.І.; Лиходід, Л.С.; Зяткевич, Д.П. (Наноструктурное материаловедение, 2009)
Досліджено вплив енергетичного стану та розмірного фактора вихідних компонентів на кінетику формування дисиліциду хрому в процесі твердофазного синтезу. Установлено, що закономірності утворення вищого силіциду хрому не залежать від попередньої механообробки реакційної суміші — формування вищого силіциду проходить через стадії утворення нижчих силіцидів. Однак спостерігається виразний вплив попередньої механоактивації на реакційну здатність вих ідних компонентів: температура початку та завершення взаємодії знижується на 300 °С, в результаті твердофазного синтезу одержано порошок дисиліциду хрому із середнім розміром частинок 70–100 нм. Исследовано влияние энергетического состояния и размерного фактора исходных компонентов на кинетику формирования дисилицида хрома в процессе твердофазного синтеза. Установлено, что закономерности образования высшего силицида хрома не зависят от предшествующей механообработки реакционной смеси — формирование высшего силицида проходит через стадии образования низших силицидов. Однако наблюдается выраженное влияние предшествующей механоактивации на реакционную способность исходных компонентов: температура начала и завершения взаимодействия снижается на 300 °С, в результате твердофазного синтеза получен порошок дисилицида хрома со средним размером частиц 70–100 нм. The effect of the initial components energetic state and dimensional factor upon the forming kinetics of chromium disilicide in the process of solid phase synthesis has been investigated. It has been established that the mechanism of chromium disilicide forming does not depend upon preliminary machining of reaction mixture — being the forming of higher silicide through the stages of lower silicides forming. But it is observed the clear effect of preliminary mechanical activation upon reactionary ability of initial components: the temperature of interaction beginning and completion decreases by 300 °C, by solid phase synthesis chromium disilicide powder with particle average size of 70–100 nm has been obtained.