Водные коллоидные растворы нанолюминофоров nReVO₄: Eu³⁺ ( Re = I, Cd, La) - Клочков, В.К. (Наноструктурное материаловедение, 2009)
Получены водные коллоидные растворы нанолюминофоров на основе ортованадатов редкоземельных элементов, активированных европием. Обсуждаются данные электронной микроскопии и спектральные характеристики твердой фазырастворов. Коллоидные растворы, содержащие сферические частицы со средними размерами 3, 20, 120 нм, стабилизированные динатриевой солью этилендиаминтетрауксусной кислоты, могут быть использованы в качестве биологических люминесцентных зондов. Одержано водні розчини нанолюмінофорів на основі ортованадатів рідкісноземельних елементів, активованих європієм. Обговорюються дані електронної мікроскопії таспектральні характеристики твердої фази розчинів. Колоїдні розчини, що містять сферичні частинки із середніми розмірами 3, 20, 120 нм, стабілізовані динатрієвою сіллю етилендіамінтетраоцтової кислоти, є перспективними щодо використання як біологічні люмінесцентні зонди. Water solution of nanoluminophores on base vanadate rareearth elements activated by europium are received. The results of electronic microscopy and the solid phase of solution spectral features are discussed. The colloidal solutions, containing spherical particles with average size 3, 20, 120 nm stabilized EDTA, can be used as biological luminescent probe.