Структурні та механічні властивості аморфних і полікристалічних плівок B₄C - Куликовський, B.Ю.; Іващенко, В.І.; Даниленко, М.І.; Vorlicek, V.; Ctvrtlik, R.; Stranyanek, M.; Іващенко Л.А. (Наноструктурное материаловедение, 2009)
Магнетронним розпиленням мішені B₄C виготовлено аморфні та кристалічні плівки. Досліджено їхній склад, твердість, модуль пружності, внутрішні напругий структуру залежно від зміщення на підкладці та її температури. Магнетронным распылением мишени B₄C приготовлены аморфные и кристаллические пленки. Исследовали их состав, твердость, модуль упругости, внутренние напряжения и структуру в зависимости от смещения на подложке иее температуры. Amorphous and crystalline B₄C films were prepared by magnetron sputtering. Film composition, hardness, elastic module, internal tensions and structure were studded depending on substrate bias and substrate temperature (TS). It was established that hardness and elastic module decrease