Синтез та модифікація мікрочастинок срібла - Давиденко, Н.В.; Ковальчук, Є.П.; Перевізник, О.Б.; Огенко, В.М. (Наноструктурное материаловедение, 2009)
Реакцією контактного обміну на мідному обертовому диску отримано мікрочастинки срібла. У присутності полівінілпіролідону відбувається зменшення найімовірнішого радіуса частинок срібла з 1,18 до 0,4 мкм та утворення дендритоподібних кластерів із фрактальною розмірністю 1,61 і розмірами доменів в інтервалі40–60 нм. Досліджено процеси тіолізації поверхні частинок Аg біфункціональним4-тіоаніліном і вивчено фізико-хімічні властивості продуктів взаємодії. Термічна стійкість була найбільшою для тіолатів, отриманих у присутності полівінлпіролідону, а найнижчою – для зразків із прищепленим поліаніліном. Реакцией контактного обмена на медном вращающемся диске получены микрочастицы серебра. В присутствии поливинилпирролидона имеют место уменьшение наиболее вероятного радиуса частиц серебра от 1,18 до 0,40 мкм и образование дендритообразных кластеров с фрактальной размерностью 1,61 и размерами доменов в интервале 40–60 нм. Исследованы процессы тиолизации поверхности частиц бифункциональным 4-тиоанилином и изучены физико-химические свойства продуктов взаимодействия. Термическая устойчивость была наибольшей для тиолатов, полученных в присутствии поливинлпирролидона, а самой низкой – для образцов с привитым полианилином. The silver microparticles have been obtained by contact method onto a rotating copper disc. It was found that in the presence of PVP the radius of the Ag particles has decreased from value 1.18 to 0.48 ìm and the formation of dendritic clusters occurs. The mass-fractal dimension of Ag dendrite is found to be 1.61. Thiolization of the silver particle surface with bifunctional 4-thioaniline has been studied. The physicochemical properties of the products were investigated. The results show that the thiolates obtained in the presence of PVP have the high thermal stability, while the polyaniline coated sample exhibits the lowest thermal stability.