Электроразрядное спекание тугоплавких композитов систем TiN–AlN и B₄C–TiB₂ - Замула, М.В; Колесниченко, В.Г.; Згалат-Лозинский, О.Б.; Самелюк, А.В.; Рагуля, А.В. (Наноструктурное материаловедение, 2009)
Электроразрядным спеканием получены композиционные материалы в системах B₄C–TiB₂ и TiN–AlN, а также многослойные композиты на их основе. Достигнуты величины твердости 21–24 ГПа и трещиностойкости ~6,5 МПа·м1/2 для композитов на основе TiN–AlN; 35–38 ГПа и ~6,3 МПа·м1/2 для композитов на основе B₄C–TiB₂ . Електророзрядним спіканням отримано композиційні матеріали в системах B₄C–TiB₂ і TiN–AlN, а також багатошарові композити на їхній основі. Досягнуто значень твердості 21–24 ГПа та тріщиностійкості ~6,5 МПа·м1/2 для композитів на основі TiN–AlN і 35–38 ГПа та ~6,3 МПа·м1/2 для композитів на основі B₄C–TiB₂. Spark Plasma Sintering used to consolidate composites in the systems B₄C–TiB₂, TiN–AlN and multilayer composites. Hardness around 21–24 GPa and fracture toughness ~6,5 MPa m1/2 achieved for the composites based on TiN–AlN and 35–38 GPa, ~ 6,3 MPà·m1/2 for the composites based on B₄C–TiB₂.