Особливості взаємодії інтерметалідів Ti₂Ni та TiNi із воднем і синтез наноструктурних композитів на їхній основі. Частина ІІ - Братаніч, Т.І.; Скороход, В.В.; Кучерявий, О.В.; Котко, А.В. (Наноструктурное материаловедение, 2010)
Досліджено швидкості деструктивного гідрування інтерметалідів Ti₂Ni та TiNi й синтезовано наноструктурні композити на їхній основі. Показано, що деструктивне гідрування Ti₂Ni за постійного тиску водню є реакцією першого порядку. Швидкість деструктивного гідрування прямо пропорційна площі поверхні матеріалу й концентрації нікелю в інтерметаліді. З інтерметалідів Ti₂Ni та TiNi синтезовано наноструктурні матеріали TiH₂–TiNi–TiNi₃ й TiH₂–TiNi₃. Композит TiH₂–TiNi–TiNi₃ має матричну структуру. Матриця складається з інтерметалід-них областей TiNi та TiNi₃ з розмірами від 10 нм та більше. Включення утвореногідридом титану (0,5–3,0 мкм). Композит TiH₂–TiNi₃ має об’ємно-модульовану структуру. Гідрид титану набуває стрижнеподібного вигляду, товщина стрижня в межах 12–40 нм. Інтерметалідна фаза TiNi₃ – пластинчаста, має ширину 18–48 нм. Исследованы скорости деструктивного гидрирования интерметаллидов Ti₂Ni и TiNi и синтезированы композиты наих основе. Показано, что деструктивное гидрирование Ti₂Ni при постоянном давлении водорода является реакцией первого порядка. Скорость деструктивного гидрирования прямо пропорциональна площади поверхности материала и коцентрации никеля в интерметаллиде. Из интерметаллидов Ti₂Ni и TiNi синтезированы наноструктурные материалы TiH₂–TiNi–TiNi₃ и TiH₂–TiNi₃. Композит TiH₂–TiNi–TiNi₃обладает матричной структурой. Матрица состоит из интерметаллических областей TiNi и TiNi₃ с размерами от10 нм и более. Включения образованы гидридом титана (0,5–3,0 мкм). Композит TiH₂–TiNi₃ имеет объемно-модулиро-ванную структуру. У гидрида титана стержнеобразный вид,толщина стержня в пределах 12–40 нм. Интерметаллическая фаза TiNi₃ – пластинчатая, ее ширина 18–48 нм. Ti₂Ni and TiNi destructive hydrogenation rate were investigated and nanostructure composites on their basis were sintered. It is shown that Ti₂Ni destructive hydrogenation is a first-order reaction at constant hydrogen pressure. Destructive hydrogenation rate is direct proportional to the material surface area and the nickel concentration in the intermetallide. TiH₂–TiNi–TiNi₃ and TiH₂–TiNi₃ nanostructure materials were sintered from Ti₂Ni and TiNi. The TiH₂–TiNi–TiNi₃ composite has a matrix structure. The matrix consists of the TiNi and TiNi₃ intermetallic regions with sizes of 10 nm and larger. Inclusions are formed from titanium hydride (0,5–3,0 μm). The TiH₂–TiNi₃ composite has a volume-modulated structure. The titanium hydride has a rod-like structure with the thickness of a rod in the range of 12–40 nm. The TiNi₃ intermetallic phase is lamellate with width of 18–48 nm.