Магнітокеровані наноструктурні матеріали та їхня взаємодія з нуклеїновими кислотами - Семко, Л.С.; Хуторний, С.В.; Сторожук, Л.П.; Горбик, П.П.; Абрамов, Н.В. (Наноструктурное материаловедение, 2010)
Розроблено методики синтезу магнітокерованих шаруватих адсорбентів типу магнетит/діоксид кремнію/поліметакрилоксипропілсилоксан/поліакриламід із розвиненою зовнішньою поверхнею для екстракції нуклеїнових кислот. Виявлено особливості будови шарів адсорбентів та досліджено їхні магнітні властивості. Установлено взаємозвязок між структурою, складом та магнітними характеристиками нанокомпозитів. Одержаний композит слабко адсорбує імуноглобулін, проте за малого вмісту ДНК в розчині (0,20,5 мг на 100 мл) відбувається повне осадження ДНК на адсорбенті. Разработаны методики синтеза слоистых магнитоуправляемых адсорбентов типа магнетит/диоксид кремния/полиметакрилоксипропилсилоксан/полиакриламид с развитой внешней поверхностью для экстракции нуклеиновых кислот. Установлены особенности строения слоев адсорбентов и исследованы их магнитные свойства. Определена взаимосвязь между структурой, составом и магнитными свойствами нанокомпозитов. Полученный композит слабо адсорбирует иммуноглобулин, но при малом содержании ДНК в растворе (0,20,5 мг на 100 мл) происходит полное осаждение ДНК на адсорбенте. The methods of synthesis of layered magnetically operated adsorbents magnetite/silicon dioxide/polymetakryloksipropylsiloksan/ polyacrylamide from the outer surface for extraction of nucleic acids were developed. The features of layers structure of adsorbents and their magnetic properties were investigated. It was specified the relationship between the structure, composition and magnetic properties of nanocomposites. This received adsorbent absorbs immunoglobulin weakly, but for small DNA content in solution (0.2–0.5 mg 100 ml) a complete extraction takes place.