Деструктивне гідрування інтерметаліду γ-TiAl - Братаніч, Т.І.; Скороход, В.В.; Копилова, Л.І.; Котко, А.В.; Крапівка, М.О. (Наноструктурное материаловедение, 2010)
Показано, що за температур 2981773 K інтерметалід γ-TiAl взаємодіє з воднем за реакцією деструктивного гідрування з утворенням гідриду титану, інтерметаліду TiAl3 й алюмінію. Деструктивним гідруванням литої пластини TiAl за температури 973 К одержано монолітний композит фазового складу TiAl₃TiH₂ з нанорозмірними складовими. Він складається з двофазної матриці TiAl₃TiH₂ з розмірами окремих фаз близько 10 нм та включень гідриду титану з розмірами порядку 50100 нм. Показано, что при температурах 2981773 K интерметаллид γ-TiAl взаимодействует с водородом по реакции деструктивного гидрирования с образованием гидрида титана, интерметаллида TiAl3 и алюминия. Деструктивным гидрированием литой пластины TiAl при температуре 973 К получен монолитный композит фазового состава TiAl₃TiH₂ с наноразмерными составляющими. Он состоит из двухфазной матрицы TiAl₃TiH₂ с размерами отдельных фаз около 10 нм и включений гидрида титана с размерами порядка 50100 нм. It was shown, that of γ-TiAl intermetallic compound interacts with hydrogen in accordance to the reaction of the destructive hydrogenation at temperatures 298–1773 K with formation of titanium dihydride, TiAl3 intermetallide and aluminum. The monolithic composite of TiAl₃–TiH₂ phase composition with the nanosize components was produced by the way of the destructive hydrogenation of TiAl cast plate at the temperature 973 K. It consists from the two-phase TiAl₃–TiH₂ matrix with the sizes of the individual phases about 10 nm and from the inclusions of the titanium dihydride with the sizes near 50– 100 nm.