Нанодисперсні суспензії срібла та їхні антивірусні властивості - Кістерська, Л.Д.; Співак, М.Я.; Перевертайло, В.М.; Лазаренко, Л.М.; Садохін, В.В.; Садохін, В.П.; Логінова, О.Б.; Багно, Н.Г. (Наноструктурное материаловедение, 2010)
Вивчено розподіл за розмірами частинок срібла в колоїдному розчині на базі харчового гліцерину, утворених при іонно-плазмовому диспергуванні металу. Проведено дослідження антимікробної та антивірусної активності наносуспензій срібла. На підставі визначення гідрофільності поліефірних волокон надано рекомендації щодо використання отриманих суспензій як біоцидних засобів. Изучено распределение по размерам частиц серебра в коллоидном растворе на основе пищевого глицерина, полученных при ионно-плазменном диспергировании металла. Проведены исследования антимикробной и антивирусной активности наносуспензий серебра. На основании определения гидрофильности полиэфирных волокон даны рекомендации относительно использования полученных суспензий в качестве биоцидных средств. Size distribution of nanosilver in glycerin-based colloid solution produced by the ionplasmous dispersion method has been studied. Antimicrobic and antibacterial activities of nanosilver dispersion were determined. A recommendation for use of nanosilver dispersion as biocide agents has been proposed based on study of hydrophilic properties.