Нанокомпозиційний матеріал поліанілін/ТіО₂ - Яцишин, М.М.; Ковальчук, Є.П.; Кунько, А.С.; Кунько, В.Ю.; Бесага Х.С. (Наноструктурное материаловедение, 2011)
Хімічним синтезом отримано нанокомпозит поліанілін/нанорозмірний ТіО₂ й досліджено його властивості за допомогою рентгенофазового та термограві-метричного аналізу. Методом сканувальної електронної мікроскопії показано, що поліанілін утворює наношар на поверхні дисперсних частинок ТіО₂ та просторову наносітку, яка містить частинки діоксиду. Встановлено, що кристалічний ТіО₂ сприяє утворенню висококристалічного поліаніліну на поверхні дисперсної фази. Химическим синтезом получен нанокомпозит полианилин/наноразмерный ТіО₂ и исследованы его свойства с помощью рентгенофазового и термогравиметрическогоанализа. Методом сканирующей электронной микроскопии показано, что полианилин образует нанослой на поверхности дисперсных частиц ТіО₂ и пространственную наносетку, содержащую частицы диоксида. Установлено, что кристаллический ТіО₂ способствует образованию высококристаллического полианилина на поверхности дисперсной фазы. The polyaniline/nanosized titanium(IV) oxide nanocomposite has been synthesized chemically and its properties were studied by X-ray diffraction and thermogravimetric methods. The analysis of scanning electronic microscopy images shown that polyaniline forms thin nanolayer on the surface of the particles of dispersed ТіО₂ and 3D-nanonet. It was determined that the crystalline ТіО₂ favours the formation of the high-crystalline polyaniline on the surface of the dispersed phase.