Нанодисперсні манганумісні каталізатори окиснення СО - Олексенко, Л.П. (Наноструктурное материаловедение, 2011)
Досліджено вплив умов формування нанесених манганумісних наносистем на основі оксидних (Al₂O₃, SiO₂) і цеолітних (ERI, ZSM-5) носіїв на каталітичну активність їху реакції окиснення СО. Методами ДТА, РФА, ТЕМ, ЕСДВ та ТПВ-Н₂ встановлено, що неоднакова активність Mn-систем зумовлюється характером розкладу прекурсора, складом і розподіленням активної фази у поверхневому шарі носіїв, розміром наночастинок оксидів мангану, ступенем взаємодії їх із носіями і, як наслідок, різною кількістю активних центрів із високою здатністю до відновлення. Иccледовано влияние условий формирования нанесенных марганецсодержащих наносистем на основе оксидных (Al₂O₃, SiO₂) и цеолитных (ERI, ZSM-5) носителей на их каталитическую активность в реакции окисления СО. Методами ДТА, РФА, ТЭМ, ЭСДО и ТПВ-Н₂ установлено, что различная активность Mn-систем обусловливается характером разложения прекурсора, составом и распределением активной фазы в поверхностном слое носителей, размером наночастиц оксидов марганца, степенью их взаимодействия с носителями и, как следствие, разным количеством активных центров, имеющих высокую способность к восстановлению. The influence of conditions formation of loaded Mn-containing nanosystems on the base of oxide (Al₂O₃, SiO₂) and zeolite (ERI, ZSM-5) carriers on their catalytic activity in reaction of CO oxidation was investigated. By methods of DTA, XRD, TEM, ESDR and TPR-Н₂ was established that the difference in activity of Mn-systems is determined by different character of precursor decomposition, composition and distribution of active phase in the surface carrier’s layer, size of manganese oxides nanoparticles, intensity of their interaction of carriers and, as a result, by different quantity of active centers with high ability to reduction.