Многоплодие: особенности течения при спонтанной и индуцированной беременности - Галич, С.Р.; Оруджева, Г.Э.; Смышляева, Д.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
Одним з важливих аспектів лікування безпліддя із застосуванням допоміжних репродуктивних
технологій (ДРТ) вважається настання багатоплідної вагітності (БВ). Так, із 1048 пологів, що настали
після застосування ДРТ (in vitro fertilization) у 2006 році в Україні, 287 були багатоплідними (27,8%).
Частота БВ щорічно зростає не лише серед пацієнток, яким застосовували ДРТ, а й у популяції в
цілому, що робить вивчення цієї проблеми особливо актуальним на сучасному етапі. Потребує
винесення цих пацієнток до групи високого ризику по екстрагенітальній, акушерській та перинатальній
патології. Ретельний нагляд за пацієнтками в антенатальному періоді, профілактика найбільш частих
ускладнень багатоплідної вагітності, ультразвуковий моніторинг з ранніх термінів дозволяє здійснювати
диференційований підхід до ведення вагітності та пологів, сприяє зниженню перинатальноі
захворюваності та смертності, що, в свою чергу, вимагає розробки протоколів з доцільною тактикою
ведення багатоплідної вагітності на різноманітних етапах її перебігу, з урахуванням особливостей. One of the important aspects of infertility treatment using assisted reproductive technologies ( ART) is
the occurrence of multiple pregnancy (MP). Yes, with 1048 deliveries which occurred after use of ART (in
vitro fertilization) in 2006 in Ukraine, 287 were multiple (27,8%). The frequency of MP is growing not only
among patients who used ART, but in the population as a whole, making the study This problem is especially
acute today. Requires the imposition of these patients with high risk for extragenital , obstetric and perynatal
pathology. Careful supervision for by patients in the antenatal period, preventing the most frequent complications
of multiple pregnancy, ultrasound monitoring of early timing allows exercise it differentiated approach to
managing pregnancy and childbirth, helps reduce perynatal morbidity and mortality. Which in turn requires the
development of protocols with appropriate tactics of multiple pregnancy.