Мінералогічні та петрографічні особливості лужних метасоматитів Східного Приазов’я - Моргун, В.Г. (Мінералогічний журнал, 2011)
Лужні метасоматити Східного Приазов’я — унікальні утворення зі своєрідним сталим набором мінералів і цікавими петрологічними особливостями. Приазовська ділянка як регіон з широким розповсюдженням лужних порід є сприятливим місцем для утворення продуктів лужного метасоматозу. В одних випадках лужні метасоматити супроводжують жильні карбонатити (Хлібодарівський кар’єр), в інших асоціюють з кальцитовими та флюорит-кальцитовими жилами з паризитом (Петрово-Гнутівський рудопрояв, район с. Каплани на р. Кальміус). Структура і текстура цих метасоматитів подібні до таких у фенітах з деяких карбонатитових комплексів. Головними породоутворювальними мінералами цих метасоматитів є лужні різновиди таких мінералів, як амфібол (рибекіт-арфведсонітовий ряд), піроксен (егірин, егірин-саліт), польові шпати (альбіт-олігоклаз-мікроклін) та слюди. Серед акцесорних мінералів найбільш помітними і поширеними є циркон, магнетит, рутил, апатит, паризит, пірохлор, бритоліт, монацит. Подекуди (Дмитрівський кар’єр) відмічаються помітні скупчення астрофіліту. В статті описано темноколірні мінерали та їх петрографічні особливості, наведено таблиці хімічного складу амфіболів та піроксенів, коротко охарактеризовані акцесорні мінерали. Щелочные метасоматиты Восточного Приазовья — уникальные образования со своеобразным устойчивым набором минералов и интересными петрологическими особенностями. В одних случаях щелочные метасоматиты сопровождают жильные карбонатиты (Хлебодаровский карьер), в других ассоциируют с кальцитовыми и флюорит-кальцитовыми жилами с паризитом (Петрово-Гнутовское рудопроявление, район с. Капланы на р. Кальмиус). Своеобразная минералогия свидетельствует о принадлежности пород к щелочным метасоматитам. Структура и текстура этих метасоматитов сходны с таковыми некоторых карбонатитовых комплексов. Главными породообразующими минералами этих метасоматитов служат щелочные разновидности таких минералов, как амфибол (рибекит-арфведсонитовый ряд), пироксен (эгирин, эгирин-салит), полевые шпаты (альбит-олигоклаз) и слюды. Среди акцессорных минералов наиболее заметны и распространены циркон, магнетит, рутил, апатит, паризит, пирохлор, бритолит, монацит. Иногда (Дмитровский карьер, б. Туникова) присутствуют заметные скопления астрофиллита. The alkaline metasomatites of East Azov area are unique formations with peculiar constant collection of minerals and interesting petrological peculiarities. Azov area like the region with wide-spread of alkaline rocks is favourable pla ce for formations of products of alkaline metasomatism. In one cases the alkaline metasomatites accompanying of veins of carbonatites (Khlibodarivka career), in other — they associated with calcitic and fluorine-calcitic veins of parasite (small ore occurrence Petrovo-Hnutovo, near Kaplany village on the Kal’mius river). The hypothesis about relation of alkaline metasomatites to fenites i. e. meta somatites genetically connected with unbarring by erosion alkaline rocks of carbonatites complex can’t be build and have right to exist without described of the mineralogical and petrological peculiarities this rocks. Original mineralogy says about relations of these rocks to alkaline meta somatites and gives a possibility to compare these metasomatites with different regions of Azov area and USh. Analogous structures and textures of the rocks reflect the process of formation of the alkaline meta so matites. The main minerals of alkaline metasomatites are the alkaline varieties thus minerals as amphibole (arfed sonite and riebeckite), pyroxene (aegirine, aegirine-salite), feldspars (albite-olygoclase) and micas. Among accessory minerals most marked and spread are zircon, magnetite, putile, apa tite, parisite, pyrochlore, britholite, monazite. Somewhere (Dmytrivka career, gully Tunikova) register marked accumulation of astrofillite.