Семейный анализ возраста наступления менопаузы и характера течения перименопаузального периода - Щербина, И.Н.; Потапова, Л.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
В статті проаналізована генеалогічна інформація про 297 пари «мати-дочка» відносно віку початку
менархе, з них у 198 пар «мати-дочка» відносно віку початку менопаузи і характеру перебігу
перименопаузального періоду з використанням методу сімейного аналізу. По віку початку менопаузи
і характеру перебігу перименопаузального синдрому відзначений ефект антиципації, найбільш
виражений у пацієнток з метаболічним синдромом. Такі пацієнтки повинні бути обєктом медико-
генетичного консультування для своєчасної профілактики ускладненої перименопаузи. In the article genealogical information about 297 pairs «mother-daughter» was analyzed in regard to age
of beginning of menarche, from them at 198 pairs the «mother-daughter» . in regard to age of beginning of
menopause and character of flow of perimenopausal period with the using of method of family analysis. On
age of beginning of menopause and character of flow of perimenopausal syndrome the effect of antitsipation
is marked most expressed at patients with a metabolic syndrome. Such patients must be the object of the
medical-genetic advising for the timely prophylaxis of complicated perimenopause.