О сфероидизации вторичного цементита в белых чугунах - Евсюков, М.Ф.; Грушко, П.Д.; Галенко, Г.В. (Фундаментальные и прикладные проблемы черной металлургии, 2010)
Целью работы является изучение влияния термической обработки на формирование структуры в белых чугунах. Описана кинетика зарождения и роста вторичного цементита в аустените после кристаллизации и кинетика его сфероидизации после отдельного нагрева. Показано, что в процессе охлаждения после кристаллизации из пересыщенного углеродом аустенита на эвтектических карбидах зарождается пластинчатый вторичный цементит и растет вглубь аустенитных ветвей со слоистым механизмом роста, а сфероидизация вторичного цементита происходит в процессе отжига. Метою роботи є вивчення впливу термічної обробки на формування структури у білих чавунах. Описано кінетику зародження і зростання вторинного цементіту в аустеніті після кристалізації і кінетика його сфероїдізациі після окремого нагріву. Показано, що в процесі охолодження після кристалізації із пересиченого вуглецем аустеніту на евтектичних карбідах зароджується пластинчастий вторинний цементіт і росте углиб аустенітних гілок з шаруватим механізмом зростання, а сфероїдізация вторинного цементіта відбувається в процесі відпалу. The work purpose is studying the influence of heat treatment on structure formation in white pig irons. Described the kinetics of origin and secondary cementite growth in austenite after crystallization and its kinetics spheroidization after separate heating. It is shown that the cooling process after crystallization from supersaturated by carbon austenite at the eutectic carbides origining the lamellar secondary cementite and grows deeper austenite branches with a laminar growth mechanism, and secondary cementite spheroidization occurs during annealing.