Синдром тестикулярной феминизации: 12 лет наблюдения - Литвинов, В.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
У статті описано клінічний випадок спостереження за пацієнткою з синдромом тестикулярної
фемінізації (СТФ). Для діагностики СТФ проводили клінічні та гормональні дослідження. У 1997 і 2008
роках лапароскопічно були видалені яєчка. Замісна гормональна терапія естрогенами сприяла
подальшому розвитку відповідно до жіночого фенотипу. Пацієнтка добре адаптувалася у громадському
житті. The article describes the clinical case of a patient with complete androgen insensitivity syndrome
(CAIS). Precise diagnosis of CAIS required clinical and hormonal investigation. In 1997 and 2008, the testes
were laparoscopically removed. Hormone replacement therapy with oestrogen allowed further development
according to female phenotype. The patient is reasonably adapted in her social life.