Окислення порошків наноалмазу з різним вмістом sp²-гібридизованих атомів карбону - Панова, А.М.; Богатирьова, Г.П.; Цапюк, Г.Г.; Захарова, Т.М. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2011)
Вперше при дослідженні кінетики окислення порошків наноалмазу, що різняться за вмістом sp²-гібридизованих атомів карбону, з використанням моделі зразка «алмаз у циліндричному стаканчику» і гравіметричним методом контролю за процесом отримано окремо константи швидкості окислення алмазу і неалмазного вуглецю, які неускладнені впливом масоперенесення, і виявлено, що в інтервалі температур 703–823 К швидкість окислення sp²-гібридизованих атомів карбону до 4 разів більша, ніж у алмазу. Впервые при исследовании кинетики окисления порошков наноалмазов, различающихся по содержанию sp²-гибридизованих атомов углерода, с использованием модели образца «алмаз в цилиндрическом стаканчике» и гравиметрическим методом контроля за процессом получены отдельно константы скорости окисления алмаза и неалмазного углерода, неосложненные влиянием массопереноса, и обнаружено, что в интервале температур 703–823 К скорость окисления sp²-гибридизованих атомов углерода до 4 раз больше, чем у алмаза. First at research of kinetics of oxidization of nanodiamond powders, that differ in content of sp²- of annealing atoms of сarbon, with the use of standard model "diamond in cylindrical glass" and by the gravimetrical method of control after a process. The constants of oxidation rate are separately got oxidizations of diamond and undiamond carbon, that is not complicated by influence of mass transfer, and it is educed that in the interval of temperature 703–823 К speed of oxidization of sp²- of annealing atoms of carbon is to 4 times more than to the diamond.