Тверді сплави на полікарбідній основі, леговані дрібно- та нанодисперсним карбідом вольфраму - Бодрова, Л.Г.; Прокопів, М.М.; Коваль, І.В. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2011)
Досліджено вплив легуючих дисперсних та нанодобавок карбіду вольфраму на мікроструктуру та механічні властивості сплавів. Показано, що легування нанодобавками WC, порівняно з дрібнозернистими, призводить до подрібнення мікроструктури сплавів, зміни розмірних характеристик кільця складного твердого розчину та вирівнювання концентрації вольфраму в ньому. Досліджено вплив нанодобавок WC на механічні властивості сплавів. Исследовано влияние легирующих дисперсных и нанодобавок карбида вольфрама на микроструктуру и механические свойства сплавов. Показано, что легирование нанодобавкамы WC, по сравнению с мелкозернистыми, приводит к измельчению микроструктуры сплавов, изменения размерных характеристик кольца сложного твердого раствора и выравнивания концентрации вольфрама в нем. Исследовано влияние нанодобавок WC на механические свойства сплавов. Influence of alloying dispersible and nanoadditions of carbide of tungsten on a microstructure and mechanical properties of alloys was investigated. It is shown that alloying nanoadditions of WC, comparatively with fine-grained, results in growing of microstructure of alloys shallow changes of size descriptions of ring of difficult sosoloid and smoothing of concentration of tungsten are in it. Influence of nanoadditions of WC is investigational on mechanical properties of alloys.