Поверхностная активность ионов водорода в дисперсных системах - Дуда, Т.М.; Шатохин, В.В.; Хрипкова, Л.Д.; Довгань, А.Г. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2011)
В работе приведены результаты исследований по влиянию природы дисперсных систем, природы СТМ, зернистости, металлизации, концентрации рабочей среды и температуры на изменение поверхностной активности ионов водорода и изменение pH. В работі наведені результати досліджень по впливу природи дисперсних систем, природи НТМ, зернистості, металізації, концентрації робочого середовища і температури на зміну поверхневої активності іонів водню та зміну pH. Найбільшою мірою поверхнева активність іонів водню змінюється в дисперсних системах із середніми значенями температури і pH (слабокислі, слаболужні). При цьому зернистість порошків істотно впливає на проходження граничних процесів в системах, що досліджуються.