Правова доктрина як статичний елемент романо-германської правової сім'ї: сутність та значення - Сунєгін, С.О. (Альманах права, 2011)
В статті розглядається сутність та значення правової доктрини як статичного елементу романо-германської правової сім’ї. Підкреслюється, що статичний характер правової доктрини випливає з того, що вона відображає певну модель права та пов’язаних з нею юридичних явищ, яка тільки за умови її використання може дати бажаний для суспільства результат. Також акцентується увага на тому, що в сучасних умовах правова доктрина має субсидіарний або допом іжний характер щодо головного джерела романо-германського права–закону. В статье рассматривается сущность и значение правовой доктрины как статического элемента романо-германской правовой семьи. Подчёркивается, что статический характер правовой доктрины следует из того, что она отображает определённую модель права и связанных с ней юридических явлений, которая только при условии её использования можетдать желаемый результат для общества. Также акцентируется внимание на том, что в современных условиях правовая доктрина имеет субсидиарный или вспомогательный характер по отношению к главному источнику романо-германского права – закону. In the article essence and value of legal doctrine are examined as a static element of romano-german legal family. It is underlined that static character of legal doctrine ensues from that it represents the certain model of right and legal phenomena related to it, which only on condition of its use can give the desired result for society. Also, attention is accented on that in modern terms a legal doctrine has subsidiary or auxiliary character in relation to the main source of romano-german right – law.