Моделювання та аналіз структури бінарних розплавів системи Ni—Mn - Роїк, О.С.; Лисовенко, С.О.; Перевертайло, В.М.; Казіміров, В.П.; Логінова, О.Б. (Сверхтвердые материалы, 2009)
З використанням методу оберненого Монте-Карло і експериментальних кривих структурного фактора отримано структурні моделі бінарних розплавів Ni—Mn. Аналіз локальної атомної структури проведено за допомогою статистично-геометричного методу Вороного-Делоне. Встановлено, що за виключенням математичного сподівання та дисперсії розподілу коефіцієнта сферичності поліедрів Вороного, концентраційні залежності структурних параметрів розплавів Ni—Mn мають адитивний характер. Аналіз метричних характеристик поліедрів свідчить про реалізацію щільного некристалічного пакування атомів у досліджених розплавах, частка якого зростає зі вмістом мангану, досягаючи максимального значення в околі розплаву Ni₆₆,₇Mn₃₃,₃. Однак для розплаву, який відповідає азеотропній точці на діаграмі стану Ni—Mn, характерне підсилення взаємодії між атомами Ni—Mn та Mn— Mn. Це перешкоджає утворенню некристалічного щільного пакування та підсилює різноманітність в локальному оточенні атомів для розплаву в цій точці.