Особливості усадки і її швидкості в системі Cал—Fe—Cu—Ni—Sn—CrB₂ при гарячому пресуванні зразків, попередньо отриманих вільним спіканням - Бондаренко, М.О.; Мечник, В.А.; Супрун, М.В. (Сверхтвердые материалы, 2009)
Досліджено вплив тиску і домішки дибориду хрому на усадку та її швидкість і механічні властивості композиційних алмазовмісних матеріалів на основі порошків заліза, міді, нікелю, олова при гарячому пресуванні. Виявлено, що залежності швидкості усадки мають стрибкоподібний характер. Показано, що відмінність швидкості усадки пов’язана з фазовими та структурними змінами, які мають місце в даній системі. Визначено склад вихідних речовин і p, T-умови, за яких відбувається активація процесу з одночасним підвищенням механічних властивостей композита.