Фізико-механічні властивості композитів сBN, отриманих реакційним спіканням при високому тиску порошків кубічного нітриду бору з алюмінієм - Беженар, М.П.; Коновал, С.М.; Божко, С.А.; Лошак, М.Г.; Александрова, Л.І.; Заїка, М.І.; Нагорний, П.А.; Білявина, Н.М. (Сверхтвердые материалы, 2010)
Наведено досліджені фізико-механічні властивості (тріщиностійкість, твердість та її залежність від температури) експериментальних зразків композитів системи cBN—Al, отриманих при тиску 4,2 ГПа і температурі 1750 К з варіюванням вмісту алюмінію в шихті і тривалості спікання. Показано вплив фазового складу і реальної кристалічної структури на властивості композита. Приведены исследованные физико-механические свойства (трещиностойкость, твердость и ее зависимость от температуры) экспериментальных образцов композитов системы cBN—Al, полученных при давлении 4,2 ГПа и температуре 1750 К с варьированием содержания алюминия в шихте и длительности спекания. Показано влияние фазового состава и реальной кристаллической структуры на свойства композитов. Physico-mechanical properties (fracture toughness, hardness and its dependence on the temperature) have been consideredof experimental composites of the cBN—Al system produced at a pressure of 4.2 GPa and temperature of 1750 K with variable aluminum content of the reaction mixture and time of sintering. The effect of the phase composition and real crystalline structure on the composite properties has been shown.