Фізико-технічні властивості кераміки та композитів з керамічною матрицею на основі вюртцитного AlN - Фесенко, І.П.; Сербенюк, Т.Б.; Часник, В.І.; Біловол, В.С.; Колодніцький, В.М.; Лошак, М.Г.; Марченко, А.А.; Туз, Ю.М.; Струніна, Ю.О.; Ткач, С.В.; Фесенко, Є.І.; Шашурін, І.П. (Сверхтвердые материалы, 2010)
Представлено розроблені на основі вюртцитного нітриду алюмінію керамічні матеріали, одержані методами вільного спікання та гарячого пресування. Матеріали мають високий рівень механічніх та теплофізичних властивостей: конструкційна кераміка з твердістю HV = 16,8 ГПа, тріщиностійкістю KIc = 4,7—4,9 MПa•м1/2, міцністю на згин σ = 370—430 MПa; функціональна кераміка для теплостоків — з теплопровідністю до 140 Вт/(м·К), для поглинання мікрохвиль — з діелектричною проникністю ε = 23, тангенсом кута діелектричних втрат tgδ = 0,025, коефіцієнтом затухання електромагнітної енергії L до 36,3 дБ/см (частота 3 ГГц). Розроблені матеріали порівняно з матеріалами світових виробників. Представлены разработанные на основе вюртцитного нитрида алюминия керамические материалы, полученные методами свободного спекания и горячего прессования. Материалы имеют высокий уровнь механических и теплофизических свойств: конструкционная керамика с твердостью HV = 16,8 ГПа, трещиностойкостью KIc = 4,7—4,9 MПa•м1/2, прочностью на изгиб σ = 370—430 MПa; функциональная керамика для теплостоков — с теплопроводностью до 140 Вт/(м·К), для поглощения микроволн — с диэлектрической проницаемостью ε = 23, тангенсом угла диэлектрических потерь tgδ = 0,025, коэффициентом затухания электромагнитной энергии L до 36,3 дБ/см (частота 3 ГГц). Выполнено сравнение разработанных материалов с материалами мировых производителей. Wurtzitic aluminum nitride–based ceramic materials having the following high characteristics: structural ceramics with a Vickers hardness of HV = 16.8 GPa, fracture toughness KIc = 4.7—4.9 MPa•m1/2, bending strength σ = 370—430 MPa; functional ceramics for heatsinks with a thermal conductivity of 140 W/(m·K) and for microwaves absorption with dielectric constant ε = 23, dielectric loss tangent tg δ = 0.025, coefficient of the electromagnetic energy attenuation L to 36.3 dB/cm (at a frequency of 3 GHz) have been obtained using pressureless sintering and hot pressing.