Комп’ютерне моделювання створення перепаду механічних властивостей на поверхні державки твердосплавного різця в результаті гартування після індукційного паяння - Дутка, В.А. (Сверхтвердые материалы, 2010)
Запропоновано використовувати схему інтенсивного охолодження частини стальної державки твердосплавного різця в процесі гартування після індукційного паяння. За цією схемою охолодження різних частин поверхні державки здійснюється таким чином, щоб отримати в них різний вміст мартенситу для створення перепаду механічних властивостей. Схема проілюстрована на прикладах комп’ютерного прогнозування перепаду механічних властивостей державки зі сталі 35ХГСА твердосплавного різця при гартуванні у водних розчинах полімеру Nа-КМЦ та в мастилі І-20. Показано, що шляхом вибору гартівного середовища та схеми охолодження можна забезпечити високий рівень твердості найбільш зношуваної частини поверхні державки в процесі роботи різця та її високу ударну в’язкість в зоні кріплення різця в інструменті. Предложено использовать схему интенсивного охлаждения части стальной державки твердосплавного резца в процессе закалки после индукционной пайки. Согласно этой схеме охлаждение разных частей поверхности державки осуществляют таким образом, чтобы получить в них различное содержания мартенсита для создания перепада механических свойств. Схема проиллюстрирована на примерах компьютерного прогнозирования перепада механических свойств державки из стали 35ХГСА твердосплавного резца при закаливании в водных растворах полимера Nа—КМЦ и в масле И-20. Показано, что путем выбора закалочной среды и схемы охлаждения можно обеспечить высокий уровень твердости наиболее изнашиваемой части поверхности державки в процессе работы резца и высокую ударную вязкость в зоне крепления резца в инструменте. A scheme of intensive cooling of a portion of the steel holder of a carbidetipped tool bit during its quenching after induction brazing is put forward. The scheme implies that cooling of various portions of the holder working surface is carried out in such a way that they should have different martensite content, resulting in a differential of mechanical properties. The scheme is illustrated by some examples of computer modeling of the mechanical properties differential for a 35KhGSA steel holder of a carbide-tipped tool bit in the cases of quenching in aqueous solutions of Nа—KMTs polymer and in quenching oil I-20. It is demonstrated that by choosing an appropriate quenchant and cooling scheme one can impart high hardness to the major-wear portion of the holder and high impact toughness to the zone of the tool bit fixing in a milling cutter.