О влиянии поверхностных свойств металлического расплава на процесс алмазообразования в системе Ме—С - Лоладзе, Н.Т.; Церодзе, М.П. (Сверхтвердые материалы, 2010)
Представлены результаты изучения контактного взаимодействия расплава Ni—Mn с пирографитом в зависимости от содержания в нем добавок Cu и Cr. Определены такие физико-химические параметры, как величина поверхностного натяжения жидких расплавов Ni—Mn—Cu и Ni—Mn —Cr и угол смачивания ими графита. Рассчитана поверхностная энергия на границе раздела фаз металл—графит и предполагаемая межфазная энергия на границе раздела фаз алмаз—металлический расплав. Установлено влияние этих величин в условиях высоких р, Т параметров на процесс алмазообразования в системах Ni—Mn— Cu—C и Ni—Mn—Cr—С. Наведено результати вивчення контактної взаємодії розплаву Ni—Mn з пірографітом в залежності від вмісту в ньому домішок Cu і Cr. Визначено такі фізико-хімічні параметри, як величина поверхневого натягу рідких розплавів Ni—Mn—Cu і Ni— Mn—Cr та кут змочування ними графіту. Розраховано поверхневу енергію на границі розподілу фаз метал—графіт і передбачувану міжфазну енергію на границі розподілу фаз алмаз—металічний розплав. Встановлено вплив цих величин в умовах високих р, Т параметрів на процес алмазоутворення в системах Ni—Mn—Cu—C і Ni—Mn—Cr—С. The results of studying the contact interaction of the Ni-Mn melt with pyrographite depending on the Cu and Cr contents of the melt have been discussed. Physicochemical parameters like the surface tension of the Ni-Mn-Cu and Ni-Mn-Cr liquid melts and wetting angles on graphite for these melts have been determined. A surface energy at the metal-graphite and the supposed interfacial energy at the diamond-metal melt phase boundaries have been calculated. The effect of these values on the diamond formation process in the Ni-Mn-Cu-C and Ni-Mn-Cr-С systems under high p, T parameters has been found.