Сильвін у пержанських гранітах Коростенського плутону - Зінченко, О.В.; Андреєв, О.В.; Возняк, Д.К.; Грущинська, О.В. (Мінералогічний журнал, 2011)
Сильвін уперше виявлено у пізніх кварц-флюорит-алюмофторидних виокремленнях і прожилках, що кристалізуються на завершальних стадіях формування рудних метасоматитів у пержанських гранітах (північна частина
Коростенського плутону). За даними електронно-мікроскопічних досліджень виділено три морфологічні типи
утворень сильвіну у метасоматитах: 1) тонка (1—5 мкм) вкрапленість сильвіну в альбіті, іноді в асоціації з
галітом; 2) поодинокі відносно великі (до 0,015 мм) кубічні кристали сильвіну у кварці; 3) дендритоподібні
зростки кристалів сильвіну у багатофазових включеннях у кварці. В одному з таких включень діагностовано додатково сульфат калію, імовірно, арканіт. За результатами мікрозондового аналізу сильвін, вкраплений у кварці,
складений чистим KCl, а у сильвіні з багатофазових включень зафіксовано натрій. Питання про форму знаходження останнього у досліджених сильвінах залишається відкритим, оскільки не виключено імовірність захоплення натрію під час зондування із газово-рідинної речовини включень, що містить його надлишок. У роботі
наведено дані з розподілу хлору в мінералах флюорит-алюмофторидних агрегатів. Встановлено збагачення хлором (до 2,77 %) ральстонітів з коломорфних ділянок останніх. Сильвин впервые установлен в поздних кварц-флюорит-алюмофторидных обособлениях и прожилках,
кристаллизующихся на заключительных стадиях формирования рудных метасоматитов в пержанских гранитах (северная часть Коростенского плутона). По
данным электронно-микроскопических исследований
выделены три морфологических типа образований
сильвина в метасоматитах: 1) тонкая (1—5 мкм) вкрапленность сильвина в альбите, иногда в ассоциации с
галитом; 2) одиночные относительно крупные (до
0,015 мм) кубические кристаллы сильвина в кварце;
3) дендритоподобные сростки кристаллов сильвина в
многофазовых включениях в кварце. В одном из таких включений диагностирован дополнительно сульфат калия, по всей вероятности, арканит. По результатам микрозондового анализа сильвин, вкрапленный
в кварце, представлен чистым KCl, а в сильвине из
многофазовых включений зафиксирован натрий. Вопрос о форме нахождения последнего в изученных
сильвинах остается открытым, поскольку не исключена вероятность захвата натрия во время зондирования из окружающего газово-жидкого вещества включений, избыточно им обогащенного. В работе приведены данные о распределении хлора в минералах
флюорит-алюмофторидных агрегатов. Установлено
обогащение хлором (до 2,77 %) ральстонитов из коломорфных участков последних. Late quartz-fluorite-alumofluoride segregations from Perga
granites (northern part of Korosten pluton) were studied
by electron microprobe REММА-202М with energy dispersive
X-ray spectrometer. It is the first time when sylvine
has been discovered. Three morphological types of sylvine
segregations were found by electron-microscopic analysis:
1) thin (1—5 μm) sylvine impregnation of isometric or poly
gonal shape, irregularly distributed in albite; 2) sepa rate
cubic sylvine-phenocrysts (up to 0.015 mm) in quartz, 3)
den drite-like, six- and three-radial intergrowths of prisma
tic and octahedral crystals, more rarely, aggregates of
cubic crystals of sylvine in the multi-phase inclusions in
quartz.
Galite was found in association with the first type of
sylvine in albite. Potassium sulphate (probably arcanite)
was identified in association with sylvine in one of multiphase
inclusions in quartz. In contrast to the pegmatites of
Korosten pluton, halite in association with sylvine is absent
in multiphase metasomatite inclusions of the region.