Селен у природних мінеральних водах західних регіонів України - Шестопалов, В.М.; Пономаренко, О.М.; Моісеєв, А.Ю.; Самчук, А.І.; Моісеєва, Н.П. (Мінералогічний журнал, 2011)
Наведено результати дослідження розподілу селену в природних мінеральних водах Подільського та Прикарпатського регіонів України. Виявлено селенисті мінеральні води, у яких вміст селену перевищує встановлену мінімальну бальнеологічно активну концентрацію (10 мкг/дм³). Вміст селену 12,5—20 мкг/дм³ виявлено у водах
глибинного походження. Води з підвищеним вмістом селену приурочені до сульфатвмісних порід або гіпсоан-гідритових відкладів. Представлены результаты исследования содержания
селена в природных минеральных водах Подольского
и Прикарпатского регионов Украины. Открыты селенистые минеральные воды, в которых содержание
селена превышает установленную минимальную бальнеологически активную концентрацию (10 мкг/дм³).
Содержание селена 12,5—20 мкг/дм³ установлено в
водах глубинного происхождения. Воды с повышенным содержанием селена приурочены к сульфатсодержащим породам или гипсоангидритным отложениям. The results of selenium research in natural mineral waters
from Podolian and Pre-Carpathian regions (Ukraine) are
presented. Selenium mineral waters in which the selenium
content exceeds the fixed minimum balneological active
concentration have been found. Selenium was found in
deep-seated waters (12.5—20 μg/dm³). Waters with high
selenium content are confined to rocks containing sulfate
or gypsum-anhydrite sediments.