Рентгеноструктурный анализ детонационных наноалмазов - Юрьев, Г.С.; Долматов, В.Ю. (Сверхтвердые материалы, 2010)
Представлен структурный анализ порошков детонационных наноалмазов. Описана методика анализа, разработанная сравнением экспериментальных и теоретических дифракционных картин, рассчитанных на основе компьютерных моделей наноалмазов. Детонационные наноалмазы охарактеризованы в зависимости от их формы, величины, параметров кристаллической решетки, распределения атомов в них. Определены параметры решетки новых синтезированных авторами и другими исследователями детонационных наноалмазов. Определено качество детонационных наноалмазов в соответствии с распределением атомов, которое отличается от распределения атомов в натуральных алмазах и зависит от параметров решетки и величины детонационных наноалмазов. Установлено, что параметры решетки для новых детонационных наноалмазов, синтезированных в присутствии восстановителей, соответствуют параметрам натурального алмаза, что свидетельствует об их высоком качестве. Представлено структурний аналіз порошків детонаційних наноалмазів. Описано розроблену методику аналізу, що порівнює експериментальні і теоретичні дифракційні картини, розраховані на основі комп’ютерних моделей наноалмазів. Детонаційні наноалмази охарактеризовані в залежності від їх форми, розміру, параметрів кристалічної ґратки, розподілення атомів в них. Визначено параметри ґратки нових синтезованих авторами та іншими дослідниками детонаційних наноалмазів. Визначено якість детонаційних наноалмазів у відповідності з розподіленням атомів, яке відрізняється від розподілення атомів в натуральних алмазах і залежить від параметрів ґратки і розміру детонаційних наноалмазів. Встановлено, що параметри ґратки для нових детонаційних наноалмазів, синтезованих в присутності відновлювача, відповідають параметрам натурального алмаза, що свідчить про їх високу якість. The paper addresses a structural analysis of detonation nanodiamonds. An analysis procedure is described which has been elaborated on the basis of a comparison between experimental and theoretical diffraction patterns calculated using computer models of nanodiamonds. Detonation nanodiamonds are characterized in terms of their shape, size, crystal lattice parameters, and distribution of atoms in them. The lattice parameters have determined for new detonation nanodiamonds synthesized by the authors and other researchers. The quality of detonation nanodiamonds is assessed by the atom distribution which differs from that of natural diamonds and depends on the lattice parameters and size of the detonation nanodiamonds. The lattice parameters of the detonation nanodiamonds synthesized in the presence of reductants have been found to correspond to that of natural diamond, thus suggesting a high quality of the synthetic nanodiamonds.