Дослідження низькотемпературної теплоємності алмазу: розрахунок та експеримент - Васільєв, О.О.; Муратов, В.Б.; Дуда, Т.І. (Сверхтвердые материалы, 2010)
Проведено розрахунок теплоємності алмазу на основі надійних даних щодо його спектроскопічних і пружно-динамічних характеристик та експериментальне дослідження низькотемпературної (50—300 К) теплоємності синтетичного алмазу компанії “General Electrics”. На основі отриманих температурних залежностей теплоємності розраховано значення основних термодинамічних функцій алмазу за стандартних умов. Отримані результати протабульовано та рекомендовано до практичного використання. Проведен расчет теплоемкости алмаза на основании надежных данных относительно его спектроскопических и упруго-динамических характеристик и экспериментальное исследование низкотемпературной (50—300 К) теплоемкости синтетического алмаза компании “General Electrics”. На основании полученных температурных зависимостей теплоемкости рассчитаны значения основных термодинамических функций алмаза при стандартных условиях. Полученные результаты протабулированны и рекомендованы к практическому применению. Calculation of diamond’s heat capacity was made using the data on its spectroscopic and elastic properties. Also, low temperature heat capacity experimental investigation was performed on synthetic diamond produced by “General Electrics”. On the basis of the obtained heat capacity temperature dependencies standard values of the diamond’s main thermodynamic functions were calculated. Results were tabulated and recommended for practical use.