Вплив температури спікання на механічну поведінку та електричну провідність кераміки, виготовленої з порошків 10Sc1CeSZ - Бричевський, М.М.; Бродніковський, Є.М.; Прищепа, Є.Г.; Васильєв, О.Д.; Фірстов, С.О.; Смірнова, А.Л. (Электронная микроскопия и прочность материалов, 2010)
Досліджено вплив температури спікання на механічну поведінку і електричну провідність керамічного електроліту 10Sc1CeSZ. Встановлено, що значний вплив температури спікання на властивості електроліту здійснюється як через ущільнення порошкового матеріалу, так і за рахунок зміни структури кераміки. В залежності від типу порошку та температури спікання для кераміки може бути отримано два типи поведінки провідності з температурою в інтервалі 250—850 °С. Исследовано влияние температуры спекания на механическое поведение и электрическую проводимость керамического электролита 10Sc1CeSZ. Установлено, что существенное влияние температуры спекания на свойства электролита осуществляется как за счет уплотнения материала, так и за счет изменения структуры керамики. В зависимости от типа порошка и температуры спекания для такой керамики может быть получено два типа поведения проводимости от температуры в температурном интервале 250—850 °С. Influence of sintering temperature on mechanical behavior and electrical conductivity of ceramics 10Sc1CeSZ electrolyte were study. It was found, that essential effect of sintering temperature on properties realizes across compaction of powder material and microstructure changes. It is possible to realize two types of temperatures behaviors of conductivity in 250—850 °С range, with depends from powder properties and sintering temperature.