Виготовлення остового аноду для керамічних паливних комірок та дослідження його механічної поведінки - Бродніковський, Є.М.; Бричевський, М.М.; Чедрик, В.І.; Васильєв, О.Д.; Самелюк, А.В. (Электронная микроскопия и прочность материалов, 2010)
Запропоновано альтернативний метод виготовлення аноду для керамічних паливних комірок, який забезпечує високу міцність відновленого аноду за рахунок цирконієво-керамічного остову. Металева фаза вводиться просоченням остову сіллю Ni(NO₃)₂•6H₂O. Міцність керамічного остову знаходиться в межах 100 МПа і не зменшується після відновлення Ni. Метод забезпечує рівномірний розподіл компонентів композита в об’ємі і утворення в ньому безперервних трифазних меж (Ni—ZrO₂—пора). Предложен альтернативный метод изготовления анода для твердооксидных топливных элементов, который обеспечивает высокую прочность восстановленного анода за счет стабильного каркаса из керамики на основе диоксида циркония. Металлическая фаза вводится пропиткой каркаса солью Ni(NO₃)₂•6H₂O. Прочность керамического каркаса находится в пределах 100 МПа и не уменьшается после восстановления Ni. Метод обеспечивает равномерное распределение компонентов композита в объеме и формирование беспрерывной границы трех фаз (Ni—ZrO₂—пора). The alternative method of making an anode is offered for solid oxide fuel cells, which provides high strength of reduced anode due to frame from the oxide of zirconium. Metallic phase inserted into frame with impregnation of salt Ni(NO₃)₂•6H₂O. Strength of ceramic frame is about 100 MPa and does not decrease after reduction of Ni. The method provides the even distribution of components in a volume and forming of continuous three phases border (Ni—ZrO₂-pora).